Airsoft Ordliste

AIRSOFT ORDLISTEN (hentet fra airsoftguns.info) Lettere redigert for vår side.

I denne tråden her kommer vi alfabetisk til å liste opp de vanligste ordene, merkevarenavnene og utrykkene som forekommer i norsk og internasjonal airsoftsammenheng for å lettere kunne sette seg inn fagtermer og for å bedre sin egen forståelse av hva som blir tatt opp på forumet her. For hvert ord følger også betydning, beskrivelse og tilsvarende. Dette kan bli - med litt hjelp - et svært godt oppslagsverk for både nybegynnere og vidrekomne spillere.

----------------------------

OBS! Merkevareinndeling:
Vi kommer til å operere med tre segmenter; billigklasse/kina, mellomklasse og høykostsmerker.
Dette er ikke for å skape et unødvendig press på den aspirerende Nils Newbsofter, men for å rett og slett skille hva som er hva, og hvorfor det gjerne blir slik.

## ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ##


O R D L I S T E N pr. 01.09.09, v 0.36


1st line - 1.linje beskriver det som kreves (av utstyr) for å stagnere første øyeblikkene av en situasjon. Dette skal gjerne være lett, enkelt, og fort å få på seg, og ikke være i veien for dersom man skal dra på seg en vest eller rigg eller lignende. I airsoft er dette gjerne representert ved et belte med diverse lommer og utstyr på. Henholdsvis holdt på plass ved hjelp av suspenders, da dette beltet ikke er ment for å holde buksa oppe. (revidert av Speirs)

40mm - Det vanligste kaliberet granater brukt i riflemonterte/håndholdte granatkastere
Også kalt 40 mike mike


A&K - kinesisk produsent. Kjent for å ha klonet Classic Army sin M249 med godt resultat.

ABU - Airman Battle Uniform er den nye uniformen til USAF(US Air Force), den er i hva dei kaller eit digitalt tiger stripe mønster som bruker mye dei samme fargene som ACU. USAF starta å utlevere ABU i 2006 og blir for tiden utlevert til alle som reiser til midtøsten!

ACM - All China Made. Brukes gjerne om div. kinesiske billigvåpen og kit. Se kinakloner.

ACOG - Advanced Combat Optical Gunsight. Produseres orginalt av Trijicon, men en rekke produsenter har kopiert disse. De ekte (RS) siktene er produsert for kulebaner bla. 5.56 NATO kaliber og .308 (7.62 NATO).

ACU - Army Combat Uniform er den nye pixel mønster uniformen til den amerikanske hæren. Den tar i bruk ganske lyse farger som gjør den litte eignet til bruk i skog, men ganske bra i ørken og urbane strøk. US Army starta å innføre denne i mai 2005.

AEG - Automatic Electric Gun. Den aller vanligste typen geværer, som er batteridrevne og har muligheten til å skyte på enkelt og flerskuddsmodus.

AEP - Automatic Electric Pistol. Elektriske pistoler.

AFSOC - Air Force Special Operations Command

AGM - Våpenprodusent som befinner seg mellom billigsegmentet og mellomklassen, bla. kjent for noen rimelige replikaer av WWII våpen. 

AK 47 - Automatic Kalashnikov 1947. Verdens mest produserte våpen, robust robust robust. Billigere enn brød i noen regioner av Afrika.

Aimpoint - Svensk firma som lager Rødpunktsiker, har kontrakt med bla norske forsvaret på sikter til HK416.

ALICE - All-purpose, Lightweight, Individual Carrying Equipment. Eldre amerikansk web gear.

AN/PEQ - Sikteanordning i form av en boks som huser synlige- og IR-laserstråler for bruk med NVGs.

AN/PVS - Army/Navy Portable Visual Search, er navnet på ein serie med nattoptik i bruk av mange nasjoner(er så klart fra USA). AN/PVS er etterfølgt av eit tall, AN/pvs14 er feks den versjonen Norske styrker bruker i intops nå.

ART - artilleri . Krombanevåpen som kalles inn som indirekteild av en FO (se FO)(sendt inn av Desert_Viking)

Anti reversal latch - En slags liten smekklås som forhindrer girene i å spinne tilbake etter at man har sluppet avtrekkeren.

ASAP - As Soon As Possible

ASG - ActionSportGames. Dette er et fordyrende mellomledd fra leverandør i de asiatiske markedene til deg som forbruker. Livnærer seg på å rebrande (se rebrande) våpen fra produsenter i forskjellige segmenter, gjerne med stor unøyaktighet, og legger som regel til 200% på den orginale pris. Må ikke forveksles som egen produsent av våpen.

Armalite - Refererer til en familie våpen som innebefatter M16, M4, LR300, etc

AUG - er et bullpup automatgevær i kaliber 5,56 mm fra østerrikske Steyr Mannlicher GmbH & Co KG (tidligere Steyr-Daimler-Puch). Det ble tatt fram på 70-tallet og er i bruk i flere land
AWG - Asymmetric Warfare Group, US Army SOF enhet, opprettet for utvikling av våpen, utstyr og doktriner.

Batteri - I AS-sammenheng er det vanlig å omtale mange battericeller satt sammen, som ett og samme batteri. Brukes i AEG, og er drivkraften til geværet. Kommer i varierende størrelser, mAh, plugg, utforming (stort - lite - for PEQ (se PEQ)) etc.

BAX - Bullshit A'la Xybergun. Eller Cybergun om du vil. Skal liksom være en veldig spesiell hopup som kan stilles i alle mulige retninger, men som oftest er det akkurat samme hopup som du finner i den tilsvarende kinaklonen. (se Cybergun og Kinaklone.

BB - Betegnelsen på våre elskede plastkuler. Er et derivat fra omtalelsen av prosjektilene man bruker til luftpistoler - Birdshot pellet. Dette har ledet til det vi omtaler våre sfæriske kuler. Vanligste diameter: 6 mm og 8 mm. Vanligste kulevekter ved 6 mm: 0.20 g, 0.23g, 0.25,g 0.28g og 0.30g. Uoppgraderte AEGer (se "stock AEG") går som regel best med 0.20 eller 0.23g kulevekter.

BDU - BDU Battle Dress Uniform, er standard skogs uniformen som amerikanske forsvaret har brukt siden 1981. Den er i stor grad byttet ut eller på vei til å bli bytta ut. Også kjent som m/81 eller bare WL/woodland.

Bevern - Desert_Viking. Stor og røsslig, men snill som et lam. Har 2mx4mx3m med kit.

BHI - Blackhawk Industries. Produsent av bl.a. taktisk nylon og Serpa-serien hylstre (se serpa).

BK - BombeKaster (også kalt mortar) Portabelt Krombane våpen , Kalles inn ild av en FO.

Biokuler - Biologisk nedbrytbare kuler. Disse kulene vil etter hvert bli nedbrutt i naturen og regnes som miljøvennlige.

Black Hawk Down/BHD Episk film fra Somalia 1993 som handler om eit kombinert US Army Ranger og 1st SOFD-D(Delta Force) som ikkje går som planlagt. Basert på boka ved samme navn fra 1999 som er basert på ein ekte operasjon! SFC Randy Shughart og MSG Gary Gordon(RIP) to delta snipere ble tildelt Medal of Honor Post mortem.

Bollé - Viktig produsent av beskyttelsesbriller. De mest brukte variantene er "Silium" og "X800"

Bolt Action - En rifle som krever at man må ta ladegrep mellom hvert skudd for å bringe en ny kule inn i kammeret. Det er disse som utgjør "sniper" geværene. Kan drives av gass eller fjær, og kan, etter NASF (se NASF) regelverk, ikke ha utløpshastigheter som overstiger 550 FPS (se FPS).

Bushings - plast eller metall sylindriske objekter som er å finne i girbokser (se gearbox). Tar av for rotasjonal stress på gir.

Bowman - Britisk taktisk radiosystem bestående av svært mange forskjellige komponenter ( se wiki), men i dagligtalen brukes bare bowman om headsettene med "apeøre" og stangmikrofon.

BUIS - Back Up Iron Sights. Gjerne flipup sikter som tar mindre av synsfeltet enn faste sikter, som kan tas frem/sprette opp dersom optikk skulle feile.

Bullpup - Våpendesign hvor magasin og lademekanismen ligger bak avtrekkeren. Fordelen med dette er at totallengden på våpnet kan være kort, men allikevel ha et langt løp. (Se AUG)

Camelbak - Produsenten av en serie særs geniale drikkesystemer.

CAG - Combat Applications Group, "Delta Force"

CAS - Close Air Support, sier seg selv i grunn. Men bare for å gjøre det meir gøy har vi og noe som heter ECAS(ja Emergency Close Air Suport), det er når du må ha det NÅ i stedet for CAS som du må ha nå :D (wiki) Kan her og dra inn Danger Close, som i grunn er eit artilleri uttrykk, betyr at egne styrker er innen for 600meter fra målet!

CIA - Amerikansk Etterettnings byrå

CIRAS - Combat Integrated Releasable Armor System. CIRAS er en modulær skuddsikker vest som er designet for US Special Operations Forces av Eagle Industries. Vesten har PALS webbing, noe som gjør MOLLE kompatibelt. Det er to versjoner av CIRASen, "Land"(designet for bruk ved korte oppdrag og som ikke involverer maritime oppdrag) og "Maritime" (som er designet for lengere oppdrag, ved foreksempel spaning av fiende eller maritime oppdrag). Begge vestene kan deles i biter ved at man drar i et håndtak enten på toppen (Maritime) eller på siden (Land).

Classic Army/CA - Våpen og deleprodusent basert i Hong Kong. Befinner seg i klassen for middel og høykostnadsutstyr. Kvalitetsvåpen med metallkropper dersom orginalvåpnet skulle ha dette. Har også en linje med billigere våpen med plastkropp, Sportline. Disse er rimligere i pris enn metallkroppvariantene, men tåler følgelig mindre eksternt og internt.

Chairsofter - En Airsofter som har byttet ut AEG'en med en PC, så i stedet for å stille på spill, sitter vedkommende å nerder på forumet!

Chronograf - Måleinstrument for utløpshastigheter på AS-våpen.

Cobra - Små håndholdte radioer, mye brukt som samband i airsoft.

Combatkit - Kvalitets produsent i høykostklassen av utstyr som vester, lommer etc. Leverer i norsk lyng3 kamuflasjemønster, men også andre varianter/farger om ønskelig.

CR 123A - Type batterier som er svært ofte brukt i taktiske lykter. Fåes kjøpt stort sett overalt.

CQC/CQB - Også kjent som SIBO (se SIBO)

CYMA - kinesisk produsent. Regnes for å være en av de bedre kinakloneprodusentene.

Cybergun - er akkurat det samme som kinaklonene (se kinaklone) nevnt ovenfor, men fraktet fra kina til frankrike, der de blir puttet i nye esker og får stemplet på noen nye merker, som for eksempel Mauser, Kalashnikov, Thompson etc. Gjerne er disse merkene veldig stygt og lite realistisk laget. I bunn å grunn betaler du bare mye ekstra til sleipe, franske mellommenn. Unngå cybergun at all cost. Samme gjelder Umarex og ASG. Sistnevnte importerer masse våpen som du godt kan kjøpe, men de som kun er merket med ASG, og somd e utgir for å ha laget selv, er de samme kinaklonene du får billigere fra Hong Kong. Igjen, søk litt rundt og gjør research før du kjøper.
Cybergun har i tillegg kommet seg opp og frem i verden ved hjelp av trussler om søksmål og andre bølletaktikker, og det i seg selv er grunn nok til å unngå dem.

DCU - Desert Camouflage Uniform, er mye lik BDU i mønster bare den bruker ørken farger, også denne uniformen er i stor grad på vei ut av amerikanske forsvaret!

Dead rag - Signalfarget fille (oftest i rød, oransj eller gul) en bruker for å indikere at en spiller er skutt ut og derfor ute av spillet. Plasseres på hodet for god synlighet eller på våpen.

Diemaco - Heter nå Colt Canada, og har produsert C8 SFW, som har vært veldig populær i airsoft norge til norske kit, da MJK har brukt dette våpenet.

DMR - Designated Marksman Rifle. En DMR er en semi automatisk "sniper" som er ment til å ta ut mål på opptill 800m.

DPM - Disruptive/Displacement Pattern Material. Britisk kamuflasjemønster. DDPM om det er snakk om ørkenvarianten.

DryTech - Posemat som tilsettes varmt vann; ready to eat. Enkelt tilgjengelig i Norge

E- etterettning, informasjon om fienden.

EI/Eagle Industries - Amerikansk produsendt av molle lommer, vester og div andre gøy taktiske ting. Har bla avtale om levering til det amerikanske forsvaret på RLCS/SFLCS/FSBE2/MLCS/DFLCS.

EMT Shears - Type saks brukt av medisinsk personell, særs godt egnet for å klippe opp klær, bandasjer og lignende. Vinklede skjæreblad

EOTech - Et amerikansk firma som lager holografiske RS sikter. Brukt av mange SOF og vanlige styrker i USA og resten av verden. Flere produsenter i Asia har i senere tid laget kopier.

Flecktarn - Tysk kamuflasjemønster. Ofte brukt som betegnelse på tyske kit.

FI - Forkortelse for Fienden

FN - Fabrique Nationale, belgisk våpenprodusent med kjente produkter som f.eks. FN Minimi (M249), FN MAG (M240) etc.

FOMP - Samme som 40 MikeMike

FPS - Feet per second. Oversatt til norsk blir dette fot pr. sekund og er det en som regel jobber ut i fra når man er intressert i å finne ut ugangshastigheten på et våpen, men kan også regnes ut i fra m/s - dog det er ikke den vanligste måten å opplyse hva ens våpen chroner (Se chronograf) FPS er en viktig sak i AS-sammenheng, man er selvsagt svært opptatt av sikkerhet og at man ikke skal ha våpen som er unødvendig kraftige. Derfor er det et godt regelverk, og som har blitt standarden på AS-våpen i Norge, som er utarbeidet av NASF:

1. Standard AEG (se AEG) kan ha utgangshastigheter på inntil 350 FPS, full auto uten sikkerhetsavstand. Det oppfordres dog allikevel å utøve god sportsånd og ikke skyte når man befinner seg innen umiddelbar nærhet. Dette må man selvsagt utøve skjønn på når en spiller SIBO.

2. Oppgraderte AEG som chroner hastigheter på OVER 350 FPS, men ikke over 450 FPS (betegnelse semisniper heretter) har naturligvis lengere rekkevidde og høyere anslagsenergi. Derfor opererer man med sikkerhetsavstand på 20 meter. Om motspilleren altså befinner seg innenfor 20 meter fra deg kan du ikke skyte mot vedkommende, men hvis motspilleren skulle befinne seg utenfor 20 meter kan man skyte. Disse våpnene har som nevnt høyere FPS og anslagsenergi, og skal derfor IKKE brukes på flerskuddsmodus. Man må da altså avfyre ett og ett skudd.

3. Gass eller fjærdrevne bolt action geværer (se bolt action) kan brukes med utgangshastighet opp til 550 FPS. Går under betegnelsen sniper. Her opererer man med sikkerhetsavstand på 30 meter. Ikke å anbefale dette som førstegangsvåpen.

FO - 1. Forward observer, en soldat som har som oppgave å angi mål, og kalle inn Ild fra BK og ART gutta.
- 2 Forsvarets Overkomando,

FTK - Full tune-up kit. Oppgraderingssett som kommer med alt du trenger for å bytte ut alt i gearboxen (se gearbox).

FSB - tidl. KGB, russisk Etterettnings byrå

FOB - Forward Operating Base, fremskutt leir.

GBB - Gas blowback. Refererer som oftest til gassdrevne pistoler, men har også kommet til å innebefatte gassdrevne rifler med bevegelig bolt de siste årene.

Gearbox - Girboks, mechbox, girkasse osv. Kjært barn har mange navn. Dette er den sentrale og mest kompliserte delen av et gevær. Inneholder flere bevegelige deler, se mechbox.com for skisser og utfyllende info. I korte trekk er det bindeleddet mellom avtrekker, batteri og motor.

GRU - Grunnutrustning, Betegnelse for Stridsvest

genetberg - Airsoft mekaniker som holder til i larvik. Fikser ting til en grei pris, og hvis han ikke klarer å fikse det så er det bare å hive børsa eller donere den for deler til genetberg.

G&G - Guay Guay, Taiwansk airsoft våpen produsent. Mellom kvalitet.

Heckler & Koch - Verdens største produsent av awesomeness. Stor leverandør av våpen til blant annet det Norske forsvaret.

Hi cap - Høykapasitetsmagasiner. Også kjent som hi-crap blandt spillere som har vært med lengere enn 2 måneder. De fleste AEGer kommer med et slikt magasin, og felles for dem er at de kan ta svært mange kuler og som regel drives av et lite tannhjul på undersiden av magasinet en må trekke opp. Fint og greit som det er ditt første våpen og du ikke har rukket å kjøpe andre magasiner enda, men det er ikke god etiquette å medbringe en vest full av slike på spill.

Hop-up - Kammer som på en AEG f.eks befinner seg mellom girboxen og løpet. Hop-upens eneste funksjon er å skape bakspinn på kula. Kombinerer man bakspinn og utgangshastighet riktig, kan kulene gå svært, svært mye lengere enn uten. Bakspinnen genererer løft og gjør da at kulen kan befinne seg lengere i lufta, i en rettere horisontal linje, før den treffer bakken.

HSGI - High Speed Gear Inc. Stor produsent av taktisk nylon

HSLD - high speed low drag.

IBA - Interceptor Body Armor, brukt av den amerikanske "USMC".

ICS - I Chih Shivan - Produsent av våpen.

IdZ - Infanterist der Zukunft; fremtidsinfanteristen. Tysk moderniseringsprosjekt for hæren som innebefatter en hel masse saker, men det meste er utilgjengelig for sivile. Det airsoft-aktuelle her er selve stridsvesten og enkelte av modifiseringene på G36-våpensystemet.

INS - Samme som fi forskortelse for Insurgent.

IFAK - Improved/Individual First Aid Kit

IMI - Israel Military Industries. Real steel våpen produsent i Israel. Produserer kjente våpen som Uzi, Desert Eagle, Tavor og Galil.

Insight - Produsent av taktiske lykter, kjente varianter er blant annet M3(x) og M6(x)

Int.ops - Internasjonale operasjoner.

IR - Infra Red, lys utenfor menneskeøyets synlige spektrum

Jalla - Refererer til den vanligste betegnelsen på en spiller som stiller på en ikke-uniformert side. Begrepet er forsåvidt flytende, og kan brukes på flere forskjellige stiler av ikke-uniformerte/ikke-NATO kitvarianter. Her være seg østblokk, afghan/iraqi, lavkostskit og tilsvarende. Blir også ofte brukt om tilfeldig sammensatt loadout til et spill, dvs at man ikke matcher utstyrsdelene, klesdrakt eller våpen med hverandre.

Jing Gong - Produsent i billigsegmentet som kopierer våpen av kjente produsenter, med varierende resultat.

JTAC - Joint terminal attack controller eller Forward air controler er ein som fra sin posisjon kan lede fly og/eller helikopter for å drive CAS(se eget punkt). Som oftest er slike og i stand til å lede krombane ild mot aktuelle mål!

King Arms - Våpen og utstyrsprodusent fra asia. Befinner seg i mellomklassen av produsenter. Er kjent for sin gode linje M4 varianter, og godt utvalg av forskjellige tredjeparts deler.

Kinakloner - kinakloner brukes som oftest om våpen, men kan også innebefatte øvrig utstyr. Dyrere våpen eller vester kopieres på fabrikker i Kina eller Taiwan, der man bruker materiale og teknikker av dårligere kvalitet for å senke kostnader. Selges svært billig og kan sjelden regnes som pålitelig. En kan faktisk ikke forvente at en kinaklone AEG vil fungere når man tar den ut av esken, og dette er snarere tilfellet enn uvanlig.

Kit - Sammensetningen av utstyr, uniform og våpen utgjør til sammen et "kit". Et godt eksempel er SWAT-kit, hvor en med en gang får ideer om svarte overalls, svart vest og MP5. Ofte mer vanlige (og praktiske!) kit enn SWAT er norsk, US, britisk, russisk etc. Med kit hvor en tilegger landsnavn, så mener man at man opererer bare med bekledning, utstyr og våpen som det aktuelle landets forsvar utruster sine soldater med. Mange tar det litt lengere, og lager kits ut etter f.eks hva enkelte britiske avdelinger bruker, og da innskrenker man friheten til å sette sammen ting - men resultatet blir til gjengjeld mer troverdig og realistisk.


LiPo - Lithium Polymer batteri. Vanlig størrelse er 7,4v og 11,1v. Disse fungerer stort sett som vanlige batterier, men er mye kraftigere enn hva volten tilsier i et vanlig NiHm batteri. LiPo trenger egne ladere og balancers. Dette gjør dem dyre, men vekt og størrelse gjør opp for det. (Sendt inn av Brekkjern)

Low cap - lavkapasitetsmagasiner. Dette er den vanligste typen magasiner i bruk, og kan ta opptil 68 skudd pr mag.

LPBP - Low Profile Battery Pack. Brukes på hjelmer for å forsyne ANVIS NVG-systemet med strøm.

LUP - Lying Up Point, en mindre FOB oftest kunn for et lag.

M2000 - Norsk arbeids-/lett feltuniform. Fases ut til fordel for M04

mAh - milliamperetimer. Uten å gjøre det for komplisert, så brukes dette som en indikator i batterisammenheng, på hvor lenge/hvor mange skudd et batteri vil vare. Jo høyere mAh - jo fler skudd kan en skyte før batteriet er tomt.

MALICE - Videreutvikling av ALICE-festesystemet i plastform. Har aspekter fra både ALICE og MOLLE.

MICH Modular Integrated Communications Helmet, her har du 3 ulike grunn modeller:
-TC-2000
-TC-2001
-TC-2002

MG - Machine gun. Store automatiske geværer.

MJK - Marine Jeger Kommandoen. Norske maritime spesialstyrker. (innsendt av MadeBlaster)

MARPAT - MARine PATtern er et pixel mønster som er blitt tatt i bruk av USMC. USMC starta å innføre det i 2003, som ein del av Marine Corps Combat Utility Uniform (MCCUU), men det tok lang tid før alle avdelinger var fullt sattopp med det! Finnest og i ein ørken versjon.

Milsim - militær simulasjon, den vanligste formen for AS spilt i Norge.

MOLLE - Modular Lightweight Load-carrying Equipment. Moderne amerikansk utstyr.

MP - http://militaryphotos.net/

MSA Sordin - Produsent av en stor mengde hørselsvern- og andre verneprodukter

NASF - Norges Airsoft Forbund, i internasjonal sammenheng brukes navnet Norwegian Airsoft Association(NAA). NASF organiserer airsoft klubber over hele landet og jobber for at airsoft i ordnede former skal bli en anerkjent hobby. Vi skal ivareta airsofternes interesser, samle landets spillere og gi dem et ansikt utad. Vi tilbyr en god porsjon sosialt samvær i et godt miljø og vi kan tilby våre medlemsklubber gunstige rabattavtaler hos noen forhandlere. (hentet fra nasf.no. Klikk linken for mer informasjon)

NATO - North Atlantic Treaty Organization. I AS sammenheng blir dette som regel brukt som betegnelsen på en av sidene i et spill, og den siden kan da bestå av spillere med kit (se kit) som stammer fra land som er medlem i NATO.

NBB - Non blowback. Gassvåpen der sleden ikke vil bevege seg bakover når en skyter.

OD - Olive Drab. Egen farge som også bare blir kalt olivengrønn. Standard militær farge.

OP - Observasjonspost, oftest skjult. Kan fungere i flere former. Nedgravd eller fremskutt.

OPFOR - Opposing Force. Betegnelse mest brukt om spillere på jalla side.

Operational Detachment-Alpha Eller bare ODA er "operatør" lagene til dei ulike kompaniene i US Army Special Forces "Green Berets".

Optactical - Operationally Proven Tactical, populær plass å handle kit fra USA.

Pantac - kinesisk produsent av vester og utstyr i mellomsegmentet. Har mye bra og billig.

Paracord - En type svært sterkt nylontau som opprinnelig stammer fra fallskjerm-bruk

Personal Retention Lanyard - Elastisk tau-innretning som brukes for å sikre personell til kjøretøyer, f.eks. lastekroker i gulvet i helikoptre.

Prometheus - God produsent av interne aeg deler. slik som presisjonsløp og FTK.

PRR - Marconi H4855 Personal Role Radio, ofte referert til som bare "bowman radio", dog er dette ukorrekt. Har man PRR er man sexy!

RAV - Releasable Assault Vest (Produsent: MSA Paraclete)

RBA - Ranger Body Armor, brukt av amerikanske "US Rangers".

RIS - Rail Intergration System. En slags skinne som er på våpenet hvor du kan henge på ekstrautstyr. Dette kan være alt fra sikter til granatkastere og lykter. Normal bredde på skinnene er 20mm. Kan også være 21mm.

RS - 1- betegnelsen om ekte militært utstyr beregnet på militært bruk. Regnes blandt mange som det gjeveste en kan kjøpe innen utstyr til airsoftbruk, uten at dette er bevist på noen måte
       2- Forkortelse for Real Sword, Produsent av Type 56 (Kinesisk AK47) og SVD Dragunov.
Kommer i tre og metall og god kvalitet.

RW - RedWolf Airsoft, , kjent Hong Kong sjappe som er mye brukt av folk i NASF.

Safariland - Amerikansk produsent av våpendeler, bekledning, taktisk nylon og mye mer. I dagligtale brukes begrepet mest om en serie meget gode hylstere produsenten etterhvert har blitt kjent verden over for. 

SAN - Sanitet - førstehjelp .

SAPI - Small Arms Protective Inserts. Kjeramiske panserplater til personlige vester.
Det lages airsoft replikaer av disse i plast. Lette og ideelle til å stive opp f.eks. CIRAS vester og liknende.

SF/Surefire - Produsent av lomme og våpen lykter. I bruk av mange væpna styrker verden over. (innsendt av asgeir)

Serpa - Modulær hylsterserie fra Blackhawk Industries med aktivt våpensikringssystem.

SFW - Speacial Forces Weapon, se også Diemaco. Går også under betegnelsen L119A1

Schmidt & Bender - Produsent av kikkertsikter, er av mange sett på som dei beste i verden. Lager og det evig populære ShortDot sikte!

SKSK - Skarpskytter

SIBIR - Fotskjekk. etter frostskader, blemmer, og belastningsskader. Også et område i Russland hvor det stort sett er kaldt.

SIBO Strid i bebygd område eller urban krigføring. Er all strid som skjer i og rundt hus/bebygelse og er ein ekstremt krevende form for strid. Også kjent som Military Operations on Urban Terrain(MOUT). Amerikas største mout anlegg(i følge wiki) er 7*8km og hetter Shughart-Gordon(se black hawk down)!

SMG - Sub Machine Gun. En SMG er et lite og kompakt våpen som er hel automatisk og skyter samme type kuler som en pistol gjør.

SOAK - Stor-Oslo Airsoft Klubb. Norges største by kan også tilby Norges største airsoftklubb, som utgjør en betydelig prosentandel av NASF.

SOF/SF - Special Operations Forces/Special Force

SFOD-D - Special Forces Operations Detatchment - Delta, "Delta Force" (Innsendt av Pkekyo)

SPORK - Genial kombinasjon av skje og gaffel, har også noen få skjæretagger. Perfekt redskap når man skal spise Drytech eller annen feltmat.

Styre etter strålen - Siden BBs som regel er hvite eller ganske lyse, og de faktisk er svært synlige når de forlater geværet eller pistolen, så er det helt vanlig - selv om få inrømmer at de gjør det - å styre sine skudd etter hvor "strålen" peker, fremfor å bruke siktene.

SUSAT - Sight Unit Small Arms Trilux - Britisk "standard issue" kikkertsikte, 4x forstørrelse, permanent belysning fra en Trilux bit.

SWAG - Sophisticated Wild Ass Guess

SWAT - Special Weapons And Tactics. Spesial politi i USA. Populæret å replikere.

Tokyo Mariu/TM - Et av hobbyens mest anerkjente merkenavn. Befinner seg i mellomklassen og har vært med i en årrekke. Lager gode våpen som skyter bra stock, og regnes som en av de mest pålitelige produsentene; her snakker vi om våpen som bare varer og varer og varer, gjennom tusenvis av skudd. Anbefales til nybegynnere.

TSI Armories - Lite Amerikansk firma som produserer "high end" Israelske våpen og utstyr. http://www.tsiarmories.com/

UKSF - United Kingdom Special Forces. Herunder SAS, SBS og Royal Marines.

UNC - UN Company, kjent Hong Kong sjappe som er mye brukt av folk i NASF.

USMC - United States Marine Corps

US Navy SEALs - Sea, Earth and Land. Amerikansk høyprofilert spesialstyrke

USSOCOM - United States Special Operations Command

VFC - VegaForceCompany, Taiwansk airsoft våpen produsent. Mellom/høy kvalitet.

WGC - War Game Club, kjent Hong Kong sjappe som er mye brukt av folk i NASF. Rask og pålitelig, men ikke alltid like oppdatert på lagerført vare.

Woodland - Standard kamuflasje mønster bruk av flere Amerikanske styrker opp gjennom årene. Den het M81 før, og har i nyere tid blitt faset ut med MARPAT som har ett digitalt mønster i stedet for det gamle ERDL mønsteret.

Zodiac - Radio produsent, som produserer Freetalk radioene, som er ett alternativ til Cobra. Produserer også Team Pro 68 som er mye brukt av NASF på større spill som administrativt samband (kjent som forbundsradioene).